maandag 26 september 2016

De troost van de filosofie

Het moge duidelijk zijn: ik ben geen freshman. Of freshwoman. Ik ben al een tijdje afgestudeerd en aan het werk. Als prille achttienjarige was studeren aan de universiteit voor mij eigenlijk te vroeg. Ik haalde het met vallen en opstaan, maar er echt aan toe was ik niet, dat weet ik nu.

Vandaag haal ik alles dubbel en dik in. En ik begin voor het eerst iets te snappen van filosofie. Daarvoor alleen al vind ik het heerlijk om weer in de boeken te duiken. Pas op, ik begrijp lang niet alles. Maar ik vind het heerlijk om nieuwe inzichten te krijgen en dingen met elkaar te linken, die vroeger mijn petje te boven gingen.

Echt jammer dat leerlingen op dit moment die kans niet krijgen. Ik zie het dagelijks in mijn klaspraktijk: de pubers die hun broeken zitten te verslijten op de schoolbanken, nauwelijks de luiers ontgroeid en niet in staat om een paar zinnen zonder fouten op papier te zetten. Maar je hebt er ook die nu al reikhalzend uitkijken naar volgend jaar. Die het middelbaar wel gezien hebben. Die klaar zijn voor andere, nieuwere uitdagingen. Zo jammer dat die allemaal in datzelfde enge (klas)hokje geduwd worden.

Wat de filosofie betreft, duik ik op dit moment in volgende boeken, het een al een grotere uitdaging dan het andere:Geen opmerkingen:

Een reactie posten