dinsdag 8 juli 2014

Over vanalles en over de hond, die een wind liet

De hond snurkt. Ik vind het aandoenlijk, vooral omdat ze  ligt zoals een hond kan liggen: op haar rug met haar poten wijd open. Volgens mij heeft ze net een wind gelaten, maar dat kan me niets schelen. Het is tien voor acht, maar ik ben al op van half zeven. Ik ben een ochtendmens, dat blijkt uit het feit dat ik altijd wakker ben om half zeven, hoe laat het ook geworden is.

Hier in huis zijn weinig ochtendmensen, behalve de hond en ik dan. Ik heb eigenlijk nooit begrepen wat er zo fijn is aan uitslapen. Je wordt wakker met een moe en zwaar hoofd en tot overmaat van ramp is het mooiste deel van de dag al voorbij. Vooral in de zomer is het fantastisch om de dag te zien ontwaken. De hond dwingt mij naar buiten, maar daar moet ze niet veel moeite voor doen.

Een dag die ruikt naar nieuw is veelbelovend. Alles kan en de tijd is oneindig. Wat zullen we vandaag eens gaan doen is een vraag waarop zelfs niet meteen antwoord nodig is. Alles kan. Ik kan lezen of wat door het huis dwalen. Ik kan naar buiten slenteren en daar tien dingen tegelijk doen, of gewoon in mijn luie stoel neerzakken. Ik kan de hond uitlaten als ik daar zin in heb. Huishoudelijk werk kan, maar hoeft niet, want dat kan straks ook nog wel. Misschien, als ik zin heb. Het zijn weer dagen met gouden randjes erom heen.

De hond speelt met haar pluche varken en ik denk aan gisteren. Rondstruinen in de boekhandel, een brief afwerken, naar de hondentraining waar Ginny voor het eerst zwom (en blijkbaar kunnen honden dat niet zomaar meteen). Lezen in John Steinbeck (Reizen met Charley), zomaar, midden op de dag, een spontane barbecue (dat moet hier wel, met veranderlijk weer), een spelletje Trivial (Ik verloor, maar het blijft mijn lievelingsspel) en nog wat afleveringen van Keeping up Appearances. Op tijd en stond een natje en een droogje, niet te veel, maar net genoeg.

Het is acht uur. Ik ga een ontbijtje verzinnen. We maken er vandaag gewoon een lazy sunday van. Ook al is het dinsdag. Geen hond die het verschil merkt. Welke bakker zou er al open zijn?

Vakantiegroet,

Inge
Geen opmerkingen:

Een reactie posten